Jak vybrat outdoorový kotlík?

Outdoorový kotlík představuje základní turistické vybavení pro ty, kdo si chtějí užít oběd v přírodě anebo na chatě či na chalupě. A kdo někdy kotlíkový guláš ochutnal, moc dobře ví, že lepší neexistuje. Jak ale vybrat ten správný?

Outdoorový kotlík není jen na guláš.

Podle čeho vybrat

Materiál

Kotlíky dělíme především podle materiálu, ze kterého jsou vyrobeny. Jaké jsou jejich hlavní výhody a nevýhody?

Smaltovaný kotlík

Je velmi oblíbený, protože ho téměř nic nezničí. Vydrží vám dlouhá léta a je zdravotně zcela nezávadný. Jelikož je vrchní vrstva smaltovaná a neobsahuje žádné póry, neulpívají na něm žádné nečistoty.

  • Odolává UV záření

  • Nevytváří pachuť

  • Dlouhá životnost

  • Méně odolný proti nárazům

Nerezový kotlík

Jeho největší předností je odolnost. Proti pádům a nárazům je téměř imunní. Navíc se jednoduše čistí. Prodává se k němu i poklice, která zvyšuje komfort při vaření.

  • Snadná údržba

  • Rovnoměrné rozložení teploty

Ke kotlíku si také můžete dokoupit poklici, díky které budete mít pokrm hotový dříve. Zároveň vám ovšem může posloužit jako pánev. Případně na ni lze umístit brikety a tím nasimulovat pečení v troubě.

Litinový kotlík

Litinový kotlík ocení všichni, kdo si rádi zavaří a od výsledného pokrmu neočekávají nic jiného než dokonalost. Je zdravotně nezávadný a vysoce kvalitní. Můžete na něm vařit i několik hodin v kuse. Na trhu seženete i smaltovaný litinový kotlík, který je ještě kvalitnější a zároveň ještě snadnější na údržbu.

  • Barevná glazura

  • Prudké i pomalé vaření

Měděný kotlík

Už naše babičky a prababičky věděly, co je na vaření guláše nejlepší. Používaly měděný kotlík, stejně jako jejich maminky. Pokud si měděný kotlík koupíte, vydrží vám desítky let.

  • Dlouhá životnost

  • Nejlepší na guláš

  • Měď může začít oxidovat

  • Náročnější údržba

Železný kotlík

Lisovaný železný kotlík je ideální na vaření jakéhokoliv typu pokrmu. Povrch kotlíku musí být stále jemně mastný, díky tomu vám vydrží dlouhá léta, neboť mastnota chrání materiál před korozí. Po vaření ho stačí jen vytřít. Nemusíte jej mýt.

  • Jednoduché vaření

  • Snadná údržba

  • Nepřilnavý povrch

Objem kotlíku

Než si kotlík koupíte, zamyslete se nad tím, pro kolik lidí v něm chcete vařit. Plánujete-li výlety v širším rodinném kruhu či s přáteli, jistě oceníte větší hrnec, než když si budete vařit pro sebe a svou drahou polovičku.

Jak vybrat velikost?

Obvykle počítáme na jednu osobu s obsahem přibližně 300–450 ml guláše nebo například polévky. To znamená, že kotlík o objemu 2 l vám postačí pro zhruba 1–3 osoby. Čtyřlitrový kotlík je vhodný pro 2–5 osob, šestilitrový pro 4–8 osob. Vždycky je ale lepší pořídit si větší kotlík, protože pak se vám s ním bude lépe manipulovat a pokrm půjde snadněji míchat.

Objem kotlíku Počet porcí (1 porce 300–450 ml)
2 l 1–3
4 l 2–5
6 l 4–8
8 l 6–10
10 l 8–12
12 l 10–14

Údaje v tabulce jsou pouze orientační, samozřejmě záleží na tom, kolik toho kdo sní. Muži toho pravděpodobně snědí mnohem více než děti. Rovněž musíte od celkového objemu kotlíku minimálně litr až dva odečíst, neboť se počítá s tím, že pokrm nezabere celý jeho objem.

Umístění kotlíku

Než začnete vařit, musíte kotlík umístit na bezpečné místo a na rovný povrch. Na umístění kotlíku se proto používá závěsná trojnožka. U ní je ze všeho nejdůležitější, aby měla stabilní konstrukci a aby vydržela hmotnost kotlíku a následně také kotlíku naplněného surovinami.

Na českém trhu seženete i litinové kotlíky, na kterých jsou umístěny krátké nožky. Ty můžete rovnou postavit do rozžhavených uhlíků. Litina se rozpaluje postupně, ale drží teplo mnohem déle než kotlíky z jiných materiálů.

Místo pánve můžete využít například poklici určenou na litinový kotlík

Doplňky

Když už si pořizujete kotlík, neměli byste zapomenout ani na další potřeby, které vám v mnohých aspektech vaření usnadní.

  • Poklice na kotlík - pokrm se lépe dusí a je dříve hotový
  • Ohniska pod kotlík - plamen vám ochrání před sfouknutím
  • Koš do kotlíku - hodí se na vaření více součástí pokrmu naráz, například do něj můžete umístit zeleninu nebo brambory

K vaření také potřebujete kvalitní outdoorové nádobí. Podle čeho si ho můžete vybrat, to se dozvíte v našem rádci Jak vybrat outdoorové nádobí.

Nejčastější otázky

Vystačí mi pětilitrový kotlík na vaření pro čtyři osoby?

Samozřejmě záleží na tom, kolik toho kdo sní, ale obecně by se dalo říci, že postačí.

Který kotlík je ten nejlepší a nejodolnější?

Každý má svůj oblíbený materiál, na který nedá dopustit. Pokud ale hledáte skutečně odolný kotlík, pak si vyberte měděný, který vám vydrží desítky let.

Recept na kotlíkový guláš

Co by to bylo za kempování v přírodě bez toho, aniž byste si uvařili poctivý houbový guláš. Stačí vám na něj jen pár surovin.

Budete potřebovat: 1 kg hub, 2 vetší cibule, 5 brambor, 2 lžíce sádla, sůl, pepř a majoránku.

Postup:

  • Houby si očistěte a nakrájejte je na větší kousky.
  • Brambory oloupejte a nakrájejte na větší kusy.
  • Cibuli si rovněž oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky.
  • Jakmile je oheň a kotlík připravený k vaření, vhoďte do něj nejprve sádlo či jiný tuk. Až bude dostatečně rozpálený, přidejte k němu cibuli a krátce ji orestujte. Pak přidejte brambory a houby.
  • Vše lehce osmahněte a nakonec pokrm přiměřeně zalijte vroucí vodou. Guláš nechte dusit tak dlouho, dokud brambory a houby nezměknou.
  • Výsledný pokrm si osolte a opepřete podle chuti a nezapomeňte přidat majoránku. Nejlépe guláš chutná s čerstvým chlebem.